2009.07.27. 10:39| Szerző: Numida

Eddig is számos jól dokumentált veszélyét ismertük már a hosszútávú számítógép használatnak, ám a listát most pillanatnyi gondatlanságból fakadó, azonnali következményekkel járó elemekkel is kibővítették amerikai kutatók.

78.000-nél is több esetet vizsgáltak '94-től '06-ig. A balesetek mintegy 93%-a otthon történt, a vizsgálat 12 éve alatt pedig nem kevesebb, mint 732%-kal emelkedett a számuk – miközben az otthoni számítógép-használat csupán 309%-kal bővült ez idő alatt.

A paletta igen széles: ütődésektől és botlásoktól a fennakadásokon és eleséseken át egészen az áldozatra zuhanó elektronikán át mindenre volt példa, de nem maradtak ki az izom- és ízületi húzódások sem. A legveszedelmesebb alkatrésznek a monitor bizonyult, miután „ő” okozta a legtöbb sérülést, a legváltozatosabb módokon – persze nem a mai vékonyak, hanem még a régi, nagy böhöncök. Ez jól látszik abból is, hogy 2003 óta a monitor-balesetek már egyre csökkenő tendenciát mutattak.

A legveszélyeztetettebb csoportot természetesen a gyerekek (ezen belül is az 5 éven aluliak) és az idősek (60 év felettiek) jelentik; náluk a botlás és elesés tarolt (43,4 és 37,7%-kal). Felnőtteknél leggyakoribbak a végtagsérülések voltak (57,4%), míg 10 év alatti gyerekeknél a fejsérülések arattak (75,8% 5 év alatt, 61,8% 5 és 9 év között).

Pozitívum azonban, hogy a technikai fejlődés folyamatosan csökkenti a veszélyeket, amint az a monitorok példáján jól látható, de a folyamatos kábelmentesítés is ide sorolható. Az általános óvatosságot és odafigyelést persze valószínűleg soha nem hagyhatjuk el.

(Forrás: ipon.hu)

 |   | 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://numida.blog.hu/api/trackback/id/tr301270597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása